Frans Dekkers

Een beginnetje over mijn leven ....

FRANS DEKKERS (Valkenswaard, 1948)
is autodidact. Hij begon in de jaren vijftig met het maken van strips en cartoons die in het dagblad Oost Brabant werden gepubliceerd. In 1968 kreeg hij een eigen strip - Proto - in het Eindhovens Dagblad in de periode 1968-1970. Daarnaast illustreerde hij in deze periode ook verhalen bij deze krant.


In 1971 - 1972 tekende hij onder het pseudoniem Dozy voor het underground stripblad STRIPKRANT dat in Breda verscheen. Hij maakte in de jaren zeventig decors voor toneelgroep Proloog en tekeningen voor het kindertijdschrift Okki. Ook was hij als tekenaar betrokken bij Vuistje, een kritisch kinderblad , dat hij als een ‘’jeugdzonde’ beschouwd. De bekende Eindhovense cartoonist Ton Smits is onder de indruk van zijn werk en hij schrijft een introductiebrief aan het hoofd van de reclameafdeling van de NV Philips.                    


In 1978 maakte hij de overstap naar de journalistiek. Hij was enige tijd opmaak redacteur bij het Eindhovens Dagblad.(Brabant Pers) waar men hem té licht bevond voor de journalistiek. “Het beste wat mij toen overkwam’’, zei hij daar later over. ‘’Als ik bij die behoudende krant was blijven hangen zou ik daar na veertig jaar nog achter een bureau hebben zitten suffen. In 1978 vraagt Derk Sauer hem om researcher te worden bij Nieuwe Revu, Samen met Derk Sauer en Fons Burger maakt hij een serie verhalen over rijke familie's in Nederland. Hij maakt daarna interviews, reportages en artikelen voor de rubriek Foto nieuws feiten. In 1986 heeft hij het laatste interview dat mr. Pim Lier, buitenechtelijke zoon van prins Hendrik en halfbroer van koningin Juliana, aan de pers geeft. In 1981 krijgt hij de kans om over te stappen naar de Haagse Post, waar hij debuteert met een geruchtmakende coverstory over de praktijken van de zogeheten Philips politie in het Eindhoven van de jaren dertig en veertig van de vorige eeuw. Philips spande een kort geding aan wegens misbruik van haar logo op de cover, waar de sterretjes vervangen waren door hakenkruizen. De Haagse Post verloor en kwam één week later met een provocerende rectificatie op de cover


In 1982 verscheen bij uitgeverij In de Knipscheer zijn eerste boek (over de terreur van de Philips politie en de samenwerking van Philips met de gestapo). Eindhoven 1933-1945, kroniek van Neerlands Lichtstad in de schaduw van het Derde Rijk. De NV Philips won het door haar aangespannen kort geding en de rechter besloot het boek integraal te verbieden en uit de handel te laten nemen. Officieél is boek het anno nu nog altijd in de ban, maar niemand bij Philips die zich nog druk maakt om de inhoud..Hij maakt naam met onthullingsjournalistiek.

In HP onthult hij in 1986 dat de weduwe van NSB-voorman Rost van Tonningen een staatspensioen ontvangt.

In 1984 legt hij in de HP het zogeheten B-concern van de NV Philips bloot: het geheime en werkelijke zaken doen van Philips dat via de bank Van Lanschot liep. Het vierde deel in deze serie werd niet gepubliceerd omdat de bron, een oud topman bij Philips International Finance, door de NV Philips genadeloos werd aangepakt. Andere scoops: Neonazi’s helpen Surinaams verzet in Nederland bij coup tegen Bouterse

In 1986 bestaat het Franse dagblad Liberation 100 jaar. Namens Nederland wordt hij uitgenodigd om in dit jubileumnummer een gastartikel te schrijven. (over Lubbers die een juwelendief in de kraag grijpt). Zie Liberation verhaal bij fotoverslag.

Deze biografie wordt nog aangevuld.
Frans Dekkers Eindhoven

Frans Dekkers (15) in Valkenswaard heeft groeiende oorlogsdocumentatie