Tekeningen  Frans Dekkers 2/4

In de jaren 60 en 70 tekende Frans voor diverse tijdschriften zoals de VARA gids - Stripkrant - enz


Midden jaren zestig klaagden Eindhovense jongeren massaal over het ontbreken van een popcentrum in hun stad: met concerten van bekende nationale en internationale popgroepen. Tot dusver gingen ze veelal naar zaaltjes waar vooral plaatselijke beatbands optraden, maar de oprichting van de poptempel Paradiso was hen niet ontgaan. Daar traden de grote namen uit de popmuziek op. Dat kon, nee moest!, in Eindhoven ook. Uit protest werd in de zomer van 1969 het oude kantongerecht aan het Stratumseind bezet en als popcentrum ingericht. Het was een fleurig gebeuren totdat ‘’vetkuiven’’ er de boel kort en klein kwamen slaan en er op de vuist gingen. De politie greep hardhandig in. Maar de bezetting was wel een succes geworden: de gemeente Eindhoven besloot de Eindhovense jongeren een pand toe te kennen aan de Dommelstraat, een voormalige textielfabriek die omgedoopt werd tot popcentrum Para + maar dat na een half jaar al haar deuren moest sluiten vanwege veel overlast van onruststokers. In 1971 werd het opnieuw geopend, kreeg de naam De Effenaar, en heeft tot anno nu een grote reputatie in de wereld van de popmuziek. De tekening die ik in 1968 voor het Eindhovens Dagblad maakte was een weergave van de voorbode: de bezetting. Wat slordig getekend, maar vanwege het historisch gegeven toch in deze serie opgenomen.

Voor de VARA Gids maakte ik in de jaren zeventig regelmatig kleurplaten. Dit is er een uit de zomer van 1975.


Wat had ik graag in een beatband gespeeld, maar als linkshandige kwam er dat niet van. Vele jaren later hoorde ik dat er ook toen al - midden jaren zestig - gitaren voor linkshandigen in de handel waren. Ik speel nu gitaar, maar als een soort variety act, upside down met de hoge e-snaar boven, het zijn akkoorden die ik in de voorbije dertig jaar heb ‘’geleerd’’, maar mijn vingers staan anders dan die bij echte akkoorden. Deze tekening dateert van 1966, het jaar waarin ik met twee vrienden een poging deed om een beatband op te richten: ik zou voorlopig iets met een (van beatgroep Fashion 66 overgekochte bass) gaan proberen. Maar veel verder dan een ‘’promotie tekening’’ van het bandje is het niet gekomen. Wel grappig dat er in de jaren tachtig een succesvol duo kwam met dezelfde naam: Whamm.


Voor de alternatieve (underground) uitgave “De Andere Krant Eindhoven.’’ van Kees Neeteson en de inmiddels befaamde kunstenaar Paul de Nooijer - visuele kunst - vond ik het eervol met een strip in hun blad te staan. In dit nummer uit augustus 1969 debuteerde ook een andere tekenaar: Joost Swarte.


In de jaren zeventig tekende ik mijn kerstkaarten zelf, met nog steeds - zoals ik dat in meerdere tekeningen deed - met grote bezorgdheid om de almaar toenemende luchtverontreiniging.


Kerstkaart "Met de beste.. etcetera voor 1976    


Zelfgemaakte kerstkaart 1979